Friday, June 14, 2024
HomeGermanyPolnischer Aktivist vor Gericht wegen Beihilfe zur Abtreibung

Polnischer Aktivist vor Gericht wegen Beihilfe zur Abtreibung

Eine polnische Menschenrechtsaktivistin wurde beschuldigt, einer Frau, die eine Schwangerschaft beenden möchte, illegal Abtreibungspillen gegeben zu haben. Jetzt steht sie vor einem Warschauer Gericht vor Gericht, ihr drohen bis zu drei Jahre Gefängnis.

Het is een grijze ochtend in Warschau, waar een paar dozijn politieagenten het gerechtsgebouw hebben omsingeld met 10 grote voertuigen. Ze zijn hier om twee grote demonstraties te beschermen tijdens wat naar verwachting een spectaculaire rechtszaak gaat worden.

Zo’n 50 mensen hebben zich verzameld voor het gebouw in de Poolse hoofdstad om hun solidariteit te betuigen met Justyna Wydrzynska, een 48-jarige activist van het Abortion Dream Team-netwerk, die wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan een zwangerschapsafbreking. Dat is in Polen tegen de wet , en er staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar op.

Een groep van zes tegendemonstranten die een gigantische afbeelding van een geaborteerde foetus omhooghouden, heeft zich aan de overkant van de straat verzameld, hun katholieke gebeden en protestoproepen tegen abortus klinken uit luidsprekers. Uiteindelijk worden ze echter overstemd door de gezangen en het getrommel van Wydrzynska’s supporters, van wie sommigen uit het buitenland komen.

Polen’s bijna totale verbod op abortus  

Elke abortuszaak in Polen roept heftige emoties op. Buiten Malta heeft Polen de meest restrictieve abortuswetten van heel Europa . Het mag alleen bij verkrachting, of als de gezondheid of het leven van de moeder in gevaar is.

Nog maar twee jaar geleden was abortus ook toegestaan ​​in gevallen van foetale misvormingen, maar het Grondwettelijk Tribunaal, dat onder controle staat van de regerende conservatief-nationalistische Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft die uitzondering van de wet geschrapt . Dat betekent dat ernstig gehandicapte kinderen zonder overlevingskans toch ter wereld moeten worden gebracht. De juridische beslissing is in overeenstemming met de leer van de katholieke kerk in Polen.

‘Abortus is onderdeel van mensenrechten’

“De Poolse staat is vrouwonvriendelijk”, zei Wydrzynska tegen DW voor het gerechtsgebouw, met tranen in haar ogen, maar duidelijk ontroerd door de steun van zoveel mensen buiten het gerechtsgebouw.

Ze beeft elke keer als ze voor de rechtbank moet verschijnen, maar blijft bij haar daden. “Ik heb niets illegaals gedaan. Ik heb een vrouw in nood geholpen door mijn eigen abortuspillen met haar te delen. Het is niet strafbaar om iemand in nood te helpen. Ik heb haar niet overgehaald om abortus te plegen, en ik ben ook niet met haar meegegaan. “

Wydrzynska zei dat ze het opnieuw zou doen als het moest. Ze strijdt al jaren voor de liberalisering van abortusrechten in Polen . “Ik vecht voor mensenrechten en abortus is daar een onderdeel van”, zei ze. Haar supporters zingen de woorden die Wydrzynska en haar Abortion Dream Team gebruiken om vrouwen te steunen die hun hulp nodig hebben: “You’ll never walk alone.”

Poolse vrouwen gedwongen om abortus te vragen in het buitenland

Na haar verschijning in de rechtbank keert de abortusactiviste terug naar het dagelijks leven. Haar telefoon rinkelt constant – ze is bijna elke dag enkele uren bereikbaar onder een alarmnummer. Als ze de telefoon niet kan opnemen, grijpt een van haar twee collega’s van het Abortion Dream Team in.

“Als vrouwen bellen, beginnen we met de belangrijkste vraag: hoe ver ben je in je zwangerschap? We adviseren om tot de 12e week een abortuspil te gebruiken. Daarna kun je beter geopereerd worden”, zegt Wydrzynska. Op dit moment zijn de  meeste Poolse vrouwen gedwongen naar het buitenland te reizen  naar Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië of Nederland voor chirurgische abortussen.

Wydrzynska en haar Abortion Dream Team, evenals andere groepen die behoren tot de overkoepelende organisatie Aborcja bez Granic (Aborties zonder Grenzen), staan ​​voortdurend in contact met helpers in die landen, voornamelijk Poolse migranten die hun “zusters” willen helpen bij het navigeren door buitenlandse gezondheidszorg zorgsystemen. “De Poolse regering dwingt vrouwen duizenden kilometers naar het buitenland te reizen om abortussen te ondergaan”, zei Wydrzynska met woede in haar stem.

Abortuspil illegaal in Polen

“Ik raad vrouwen die willen afbreken met een pil aan om contact op te nemen met de internationale vrouwennetwerken womenhelp.org en womenonweb.org. Dan kunnen ze de pil vanuit het buitenland laten opsturen. Gelukkig komen de pillen in Polen aan, dus meestal vrouwen kunnen erop vertrouwen”, zegt Wydrzynska. Abortuspillen met mifepriston (ook bekend als RU-486), die bijna overal in Europa verkrijgbaar zijn, kunnen niet worden gekocht in Poolse apotheken.

Om veiligheidsredenen heeft het de voorkeur om de pillen vanuit het buitenland te laten versturen. Desondanks nam Wydrzynska een paar jaar geleden het risico om pillen te sturen naar een vrouw die dringend een abortus nodig had. Om haar identiteit te beschermen, noemt ze de vrouw Ania.

“Ania belde ons en sprak met een van mijn collega’s. Toen ik over haar situatie hoorde, besloot ik te helpen en stuurde haar pillen die ik voor eigen gebruik had gekocht,” zei ze.

Ania’s moeilijke situatie herinnerde haar aan haar eigen lot. “Ania had al één kind met haar man, maar ze wilde geen tweede omdat ze zich onderdrukt voelde in haar relatie. Enkele jaren geleden zat ik in een vergelijkbare situatie. Ik had al drie kinderen en zat gevangen in een giftig huwelijk. Toen Ik werd weer zwanger, ik realiseerde me dat ik niet langer een vierde kind met mijn man wilde hebben, dus ik heb het geaborteerd”, zei ze.

Eerste proef in zijn soort

Toen ze de pillen verzond, schreef Wydrzynska, zoals vereist, ook haar eigen adres op de envelop. Ania’s echtgenoot, die volgens berichten in de media een katholieke activist is, had geprobeerd zijn vrouw ervan te weerhouden het kind te aborteren. Toen hij de envelop met de pillen ontdekte, belde hij de politie. Kort daarna doorzochten de autoriteiten Wydrzynska’s appartement en ze werd al snel in de beklaagdenbank gebracht, beschuldigd van het helpen en aanzetten tot abortus.

Nu zal het ongekende proces doorgaan in januari 2023. Ania en haar man zullen waarschijnlijk als getuigen worden opgeroepen. In februari wordt een uitspraak verwacht.

In 2021 zochten zo’n 34.000 Poolse vrouwen hulp bij vrouwenorganisaties om een ​​zwangerschap af te breken. De meesten konden abortuspillen uit het buitenland kopen, hoewel meer dan 1.500 gedwongen werden het land uit te reizen om een ​​chirurgische abortus te ondergaan. Datzelfde jaar werden 107 abortussen uitgevoerd in Poolse ziekenhuizen, 10 keer minder dan voordat het land zijn abortuswetten in 2020 aanscherpte .

Quelle: DW

RELATED ARTICLES

ÜBERSETZEN

Am beliebtesten